Wyposażenie sklepu z mięsem
Główną różnicą między zwykłym sklepem a sklepem mięsnym jest jego „wydłużony” cykl produkcyjny. Wyposażenie sklepu mięsnego powinno być dobrane pod kątem konieczności przetwarzania mięsa.
Przetwarzanie produktów w sklepie
Mięso trafia do handlu detalicznego w postaci półtusz mięsa i wymaga dalszego odkostnienia i strzyżenia. Aby zorganizować taki proces w sklepie mięsnym, potrzebne będzie odpowiednie wyposażenie sklepu mięsnego i szczególne meble do sklepu. Niezbędny będzie zatem stół do cięcia, deska do krojenia i zestaw noży oraz haki. W sumie wyposażenie sklepu mięsnego w zakresie krojenia mięsa jest kluczowym elementem organizacji całej placówki. Musimy pamiętać też, że takie pomieszczenie musi spełniać wymagania sanitarne. Wyposażenie sklepu powinno być też tworzone na bazie odpornych na zużycie materiałów.
Zakup wyposażenia do sklepu mięsnego
Głównym czynnikiem sukcesu małego sklepu mięsnego jest świeżość i jakość mięsa. Sprzedaż takiego produktu wymaga obecności „zamkniętych” witryn chłodniczych z możliwością utrzymania temperatur od 0 do +5,6 stopni. Warto zainwestować tutaj w kompleksowe wyposażenie sklepów, gdzie będziemy mieli pewność, że zakupione przez nas meble do sklepu mięsnego i urządzenia spełniać będą odpowiednie standardy. Biorąc pod uwagę dość szeroką gamę produktów, na przykład, nawet jeśli sprzedajemy główne rodzaje mięsa, takie jak wieprzowina, wołowina, kurczak i jagnięcina, każdy z gatunków ma wiele różnych kawałków, z różnymi cenami, to po cięciu otrzymujemy co najmniej około 40 pozycji. Wyposażenie sklepów mięsnych powinno zatem zawierać się przynajmniej w dwóch gablotach chłodniczych. Jeśli chodzi o meble do sklepu mięsnego, to nie możemy też zapomnieć o ladach, na których prezentować będziemy gotowe produkty.