Kiszenie najzdrowszą formą konserwacji

Kiszenie najzdrowszą formą konserwacji

Latem mamy dostęp do świeżych warzyw i owoców, jednak kiedy przychodzi zima na rynku nie ma już ekologicznych i świeżych produktów. Dlatego warto latem schować smak do słoika, zamieniając warzywa w zdrowe i pożywne kiszonki. Odwiedzając sklep bio, możecie kupić świeże warzywa i schować je właśnie do słoików bądź wybrać gotowe przetwory warzywne w eko sklep. Kiszenie to jeden ze zdrowszych sposobów konserwowania warzyw, dzięki czemu możemy delektować się nimi także zimą.

W jaki sposób kisić warzywa?

Jak najlepiej kisić warzywa? Czy wszystkie warzywa nadają się do kiszenia? Wszyscy słyszeli o kiszonych ogórkach oraz o kiszonej kapuście, jednak mało kto wie że można także kisić pomidory, patisony i wiele innych dostępnych na polskim rynku warzyw.

Jeżeli nie macie miejsca i czasu na kiszenie warzyw, zawsze możecie odwiedzić sklep z ekologiczną żywnością, tutaj oprócz świeżych warzyw i owoców w sezonie, poza sezonem można zaopatrzyć się w zdrowe i smaczne kiszonki. Sam proces i przygotowanie kiszonek nie jest trudny, jednak trzeba jeszcze mieć odpowiednie miejsce do ich przechowywania, co w przypadku osób mieszkających w bloku nie zawsze jest możliwe.

Owoce także można kisić

Jak już wspomnieliśmy, niemalże wszystkie produkty bio nadają się do kiszenia. Także owoce można z powodzeniem kisić, zostawiając sobie na zimę bombę witaminową zamkniętą w słoikach. Najlepiej kisi się zdrowe i jędrne owoce, ważne aby były one ekologiczne, albowiem tylko naturalne kiszonki są zdrowe i smaczne.

Jeżeli zatem mieszkasz na wsi, masz swoje uprawy bądź przynajmniej piwniczkę do przechowywania słoików, koniecznie wypróbuj kiszonki własnej roboty, dzięki którym zamkniesz smak i wspomnienie lata w słoikach.

Powiązane wpisy