Dodatkowe wyposażenie sklepu mięsnego

Podstawowe wyposażenie sklepów mięsnych to przede wszystkim chłodnie oraz gabloty do prezentacji mięsa. Jednak oprócz tego niezbędne będą też dodatkowe meble do sklepu.

Gabloty z zamrożonym mięsem

Witryny z zamrażalnikami muszą znajdować się na liście niezbędnego sprzętu, jeśli chodzi o wyposażenie sklepów mięsnych. Główną różnicą między szafami zamrażalnika a szafami chłodniczymi jest możliwość obniżenia temperatury. Te pierwsze działają do -18, te drugie do 0 stopni. Niezbędne będą nam też meble do sklepu mięsnego, które umożliwiać będą sztukowanie mięsa oraz jego rozdrabnianie. Oczywiste jest też to, że kompleksowe wyposażenie sklepów mięsnych wymaga ustawienia odpowiedniej lady, gdzie produkty będą prezentowane klientom.

Dodatkowe sprzęty w sklepie

W każdym sklepie mięsnym powinna być maszynka do mięsa. W rzeczywistości jest to niezbędny atrybut branży mięsnej. Ponadto musimy się zaopatrzyć w nóż elektryczny. Oczywiście nie mówimy o zwykłym nożu elektrycznym, ale o urządzeniu zwanym krajalnicą. Krajalnice zaczęły ostatnio być używane dość aktywnie w dużych sklepach, ponieważ pozwalają one szybko i skutecznie kroić w „plastry” prawie każdy produkt. Główne kryteria to moc, bardzo ważna kwestia podczas krojenia mięsa i produktów mięsnych oraz średnica tarczy tnącej. Należy też zaopatrzyć się w sprzęty i urządzenia, które są niezbędne w każdym sklepie. To kasa fiskalna oraz wszelkie sprzęty, które ułatwią nam rozliczanie się z klientami. Sklep mięsny to też wysokie standardy sanitarne. Musi być w nim wyznaczone miejsce do mycia rąk.

TWÓJ KOMENTARZ